“Deze sfeer moet je een keer hebben meegemaakt” – de Almabtrieb in Kelchsau

Bijgewerkt op 05.01.2015InesInes

Je hoort ze al van ver. Eerst de heldere bellen, daarna het getrappel op de kinderkopjes. Het is altijd weer een prachtig schouwspel als het vee na ongeveer vier maanden prachtig versierd tijdens de “Almabtrieb” van de bergweiden terugkeert naar de dorpen, en dat wordt dan ook door de gasten en inwoners gezamenlijk gevierd. “De traditie van de Almabtrieb is een teken van dankbaarheid”, aldus Hans Feller, voorzitter van de Almabtrieb in Kelchsau. Ik heb met hem over de fascinatie van dit bonte spektakel gesproken.

Waarom is de Almabtrieb ofwel de terugkeer van het vee in Kelchsau zo speciaal?
Onze Almabtrieb heeft een lange traditie. De oude boerderijen in Kelchsau zorgen voor een speciale ambiance. Dat merken ook de bezoekers die steeds weer zeggen dat de sfeer onbeschrijfelijk is. Je moet het gewoon met eigen ogen gezien hebben.

Hoeveel personen zijn voor de planning verantwoordelijk en hoeveel gasten komen op het spektakel af?
Het programma wordt door vier verenigingen georganiseerd die elk ongeveer tien leden hebben. Ik schat dat er tijdens elke Almabtrieb tussen 500 en 1.000 toeschouwers naar Kelchsau komen. Voor meer mensen hebben we ook geen ruimte en de gezellige sfeer zou er bij meer gasten ook onder te lijden hebben.

Wat krijgen de bezoekers te zien?
Ons programma begint al om 9.30 uur. De gasten kunnen door de plaats wandelen en een kijkje nemen op de boerenmarkt. Hier wordt kaas, spek en brood aangeboden, allemaal uit de regio. Later kunnen onze bezoekers traditionele burgerkost uit het Unterinntal proeven: van Brodakrapfen en Kiachln tot Kasspatzln en knoedels. Daarnaast wordt ook een handwerkmarkt georganiseerd, waar houtsnijwerk wordt gemaakt, schapen worden geschoren enz. In de hele plaats spelen diverse muziekgroepen, overal is wat te doen.

Hoeveel koeien worden door het dorp gedreven?
Per pas, dus per boer, worden tot wel 100 dieren naar het dal gebracht. Dat is door de prachtige versieringen die de koeien dragen natuurlijk een indrukwekkend schouwspel. Daarbij komen de Juchezer, blaasinstrumenten, van de herders – zo is het gebruik!

Een overzicht over de 10 mooiste Almabtriebe vind je hier: www.visittirol.nl/almabtrieb

Ines

Tirol isch lei oans, isch a Landl a kloans. Isch a schians, isch a feins, und des Landl isch meins. Moet ik nog meer zeggen?

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag