Een zondagmiddag in Innsbruck – Rustige stad, levendige berg

10.02.2015MirteMirte
Het funpark is niet groot, maar goed geshaped en perfect voor beginners en gevorderden.

Op een standaard zondag in Innsbruck zitten de kleinkinderen niet bij opa en oma, gaan de buren bij niemand op de koffie en hangen jongeren niet lui op de bank. Waar gaat iedereen dan wél heen? De berg op, want binnen 20 minuten vanaf het centrum sta je boven op de Nordkette: de berg van Innsbruck.

Het indrukwekkende uitzicht vanaf de Norkette over de stad Innsbruck.

Het indrukwekkende uitzicht vanaf de Norkette over de stad Innsbruck.

Als je op zondagochtend door Innsbruck loopt, kun je uiteraard terecht in een van de gezellige koffietentjes of lunchrooms. Maar het viel me op dat er dan veelal alleen toeristen aan de tafeltjes zitten. Ik wilde weten waar de échte Innsbruckers waren en ging op zoek naar het antwoord op de vraag: wat doet iedereen op zondagmiddag? Het antwoord vond ik toen ik een bezoekje bracht aan de Nordkette.

 

Vanaf het centrum sta je binnen 20 minuten boven op de berg.

Vanaf het centrum sta je binnen 20 minuten boven op de berg.

In het centrum stap je in de Hungerburgbahn, een moderne trein – of eerder bovengrondse metro – die je na een paar haltes onderaan de Seegrube gondel afzet. Het is misschien een vreemde gewaarwording om in je ski-outfit door de stad te lopen, maar je voelt je direct op je gemak als je ziet dat je niet de enige bent. Alle faciliteiten zijn op de actievelingen aangepast: er zijn brede trappen zodat je niet in de knoop komt, de pistekaartjes zijn overal verkrijgbaar, het weerbericht lees je op elk tv-scherm, er staan informatiezuilen en het is vrijwel onmogelijk de weg kwijt te raken…Innsbruck ademt cultuur en sport.

 

 Bij de Hungerburgbahn sta je op zondagmiddag tussen andere fanatiekelingen.

Bij de Hungerburgbahn sta je op zondagmiddag tussen andere fanatiekelingen.

Of je nou een fanatieke wandelaar, klimmer, freerider, freestyler, skier, snowboarder of bergliefhebber bent – je zal merken dat je veel verschillende gezichten in de gondel naar boven tegenkomt. Zodra je uitstapt op de Seegrube komt de muziek, gezellig geklets en de geur van koffie je tegemoet. Sommigen komen voor het mooie uitzicht, anderen zijn de hele dag onderweg en maken de mooiste skitochten buiten de pistes. Vooral op zondag is er veel te zien en te doen. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, het funpark is strak geshaped en de tourskiers verspreiden zich over de berg.

 

 Het funpark is niet groot, maar goed geshaped en perfect voor beginners en gevorderden.

Het funpark is niet groot, maar goed geshaped en perfect voor beginners en gevorderden.

 

Vroege vogels trekken de eerste sporen in de sneeuw naast de pistes en genieten van de talrijke afdalingen.

Vroege vogels trekken de eerste sporen in de sneeuw naast de pistes en genieten van de talrijke afdalingen.

 

De tweede gondel, de Hafelekar, is eigenlijk letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. In mijn nieuwsgierigheid probeerde ik door elk raampje van de gondel een glimp van het mooie uitzicht op te vangen. Echter, alle brede tourskies, lange snowboards en helmen blokkeerde een beetje mijn uitzicht. Teleurgesteld was ik echter niet, want nog geen half uur later stond ik na een kleine, aangename, wandeling boven op de top van een berg te genieten van de wijdse omgeving.

 

Het hoogtepunt.

Het hoogtepunt.

 

De wijdse blik over de vallei en de stad.

De wijdse blik over de vallei en de stad.

 

Als je eenmaal op de Nordkette geweest bent, begrijp je meteen waarom het in de stad beneden zo rustig is: een bezoek aan de Nordkette is vergelijkbaar met een zondagmiddag wandeling in het bos. En de hele familie, jong en oud, kan mee.

Mirte

Zoekt non-stop het actieve, winterse leven op daar waar de sneeuw het beste is, de bergen het mooist en de dorpen het gezelligst: Tirol. En als de heimwee in de zomer toeslaat is de kleine 1000 kilometer naar het mooie Bundesland zo weer afgelegd.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag