Leren skiën na je 50ste © Roos Trommelen

Vijf argumenten om te starten met skiën boven je vijftigste

------
Esther van der Linde

Snowboarden op strak geprepareerde pistes, e-biken door de bergen,... Over de auteur

Frank, redacteur van het Nederlandse 50+ magazine Nestor was op bezoek in Silberregion Karwendel om hier zijn skidebuut te maken.

Of ik er wel verstandig aan doe, vragen mensen in mijn omgeving. Ik heb me aangemeld voor een skicursus voor 50-plussers, in Tirol. Met mijn conditie zit het wel goed, ik ben hardloper. Maar nog nooit eerder stond ik op ski’s. Toch ken ik nu vijf argumenten om op deze leeftijd nog te starten met skiën:

 1. Je bent nooit te oud om iets te leren. Dat geldt ook voor skiën. Mijn skileraar haalde het beste in mij naar boven toen hij mij de eerste beginselen bijbracht. Het lukte!
 1. Je voelt je weer kind. Tijdens afdalingen kreeg ik herinneringen aan de speeltuin. Van de hoge glijbaan af, soms wat meer risico nemen.
 1. Vallen is geen bezwaar. Natuurlijk ken ik het risico van botbreuk en gipsvlucht maar de skileraar hield me heel goed in de gaten. En in de sneeuw val je heel erg zacht. Het opstaan was een groter probleem…
 2. Er is een speciale cursus voor 50-plussers. De skileraar hield heel goed rekening met de (on)mogelijkheden van de cursisten. Bij sommigen was hij vooral bezig ze vrij van angsten te maken.
 3. Het was een sensatie om na die eerste lessen van een hogere helling naar beneden te skiën. Stralende zon, strakblauwe hemel en verse sneeuw. Wat een prachtervaring!

  Leren skiën na je 50ste © Roos Trommelen

  Leren skiën na je 50ste © Roos Trommelen

Winter

3 Reacties

 • Wim D
  Beste Frank ik sta met mijn 75 jaar nog steeds op de ski's was ook al een 50 plusser toen ik begon als het je een keer te pakken krijg kom je er nooit meer van los. Ga momenteel meerdere keren per seizoen naar de sneeuw in het Zillertal.
  • Tjeerd
   Ik ben weliswaar veel jonger (35) en sta al vanaf mijn 5e levensjaar op ski's of board, maar lees vol bewondering jullie verhalen! Gaaf zeg. Ik hoop dat ik op mijn 50e, laat staan 75e (!) HELD, nog steeds fit genoeg ben om maar beneden te knallen (of wat rustiger aan glijden). Mijn moeder (67) is min of meer gestopt, wat ik echt jammer vind. Ga zo door guys.... En geniet
 • Tonny S
  Ben op mijn 30ste met skien begonnen met mijn gezin nu 72 en doe het nog zo lang het mogelijk is wij hebben wel goede lessen gehad de eerste 5 jaar maar kunnen nu nog overal naar beneden, overal kun je vallen ook thuis maar je kunt ook net zo hard gaan als je zelf wilt op de skis,maar je vreugde is fantasties, we genieten nog even als het kan financieel ik wens iedereen dit genot