Vijf argumenten om te starten met skiën boven je vijftigste

13.03.2015Esther van der LindeEsther van der Linde
Leren skiën na je 50ste © Roos Trommelen

Frank, redacteur van het Nederlandse 50+ magazine Nestor was op bezoek in Silberregion Karwendel om hier zijn skidebuut te maken.

Of ik er wel verstandig aan doe, vragen mensen in mijn omgeving. Ik heb me aangemeld voor een skicursus voor 50-plussers, in Tirol. Met mijn conditie zit het wel goed, ik ben hardloper. Maar nog nooit eerder stond ik op ski’s. Toch ken ik nu vijf argumenten om op deze leeftijd nog te starten met skiën:

  1. Je bent nooit te oud om iets te leren. Dat geldt ook voor skiën. Mijn skileraar haalde het beste in mij naar boven toen hij mij de eerste beginselen bijbracht. Het lukte!
  1. Je voelt je weer kind. Tijdens afdalingen kreeg ik herinneringen aan de speeltuin. Van de hoge glijbaan af, soms wat meer risico nemen.
  1. Vallen is geen bezwaar. Natuurlijk ken ik het risico van botbreuk en gipsvlucht maar de skileraar hield me heel goed in de gaten. En in de sneeuw val je heel erg zacht. Het opstaan was een groter probleem…
  2. Er is een speciale cursus voor 50-plussers. De skileraar hield heel goed rekening met de (on)mogelijkheden van de cursisten. Bij sommigen was hij vooral bezig ze vrij van angsten te maken.
  3. Het was een sensatie om na die eerste lessen van een hogere helling naar beneden te skiën. Stralende zon, strakblauwe hemel en verse sneeuw. Wat een prachtervaring!

    Leren skiën na je 50ste © Roos Trommelen

    Leren skiën na je 50ste © Roos Trommelen

Esther van der Linde

Snowboarden op strak geprepareerde pistes, e-biken door de bergen, een uitdagende wandeling maken op een ‘dreitausender’ (zoals ze dat in Tirol zo mooi zeggen) of genieten van een bord Kaiserschmarren… Tirol heeft mijn hart gestolen! Met zeer uiteenlopende interesses, van culturele en sportieve activiteiten tot gastronomie, ben ik een allround Tirol ambassadeur voor alle seizoenen.

Over de auteur »

7 reacties

Wim D

Beste Frank ik sta met mijn 75 jaar nog steeds op de ski's was ook al een 50 plusser toen ik begon als het je een keer te pakken krijg kom je er nooit meer van los.
Ga momenteel meerdere keren per seizoen naar de sneeuw in het Zillertal.

Tjeerd

Ik ben weliswaar veel jonger (35) en sta al vanaf mijn 5e levensjaar op ski's of board, maar lees vol bewondering jullie verhalen! Gaaf zeg. Ik hoop dat ik op mijn 50e, laat staan 75e (!) HELD, nog steeds fit genoeg ben om maar beneden te knallen (of wat rustiger aan glijden). Mijn moeder (67) is min of meer gestopt, wat ik echt jammer vind. Ga zo door guys.... En geniet

Tonny S

Ben op mijn 30ste met skien begonnen met mijn gezin nu 72 en doe het nog zo lang het mogelijk is wij hebben wel goede lessen gehad de eerste 5 jaar maar kunnen nu nog overal naar beneden, overal kun je vallen ook thuis maar je kunt ook net zo hard gaan als je zelf wilt op de skis,maar je vreugde is fantasties, we genieten nog even als het kan financieel ik wens iedereen dit genot

André Colet

Ben ook pas op mijn vijftigste gaan skiën (daarvoor nog kinderen thuis en beperkte financiën ),nu twee en zeventig en still going.Wij gaan altijd naar noord Italliaans Sulden in het Ortlergebied of naar Madesimo bij de Splügenpass omdat daar geen of zeer weinig feestende en beestende Nederlanders zijn. Oostenrijk is duur en druk,wij zijn wel een keer in Zell amSee en in het Pitztahl geweest maar wij waren blij dat wij weer naar Itallië waren.
In voornoemde Italiaanse skigebieden is het niet druk,geen wachttijden bij de liften,goede hotels met vriendelijk personeel,goed eten op de pistes en "last bit not least"vriendelijke prijzen voor de liften.

Fred Klein

Ook ik ben op mijn vijftigste begonnen met skiën samen met mijn vrouw die iets jonger was.
Leuk het leren skiën in een klasje waarbij wij, en zeker ik de ouwe l.. was maar ganderweg de lessen kreeg ik wat meer waardering en moesten de meeste hun meerdere in mij erkennen. ik weet ook niet of het in mijn voordeel was maar ik kon in die tijd goed waterskiën.
Wij hebben een jaar of tien genoten van het skiën in de omgeving van Mayerhofen en Kaltenbach maar kreeg last van mijn heupen en heb nadat ik twee prothesen gekregen had niet meer op de lange latten gestaan.
Toch gaan wij met veel plezier nog ieder jaar, en dit jaar zelfs drie weken, naar Hippach/Laimach waar wij genieten van al het Zillertal te bieden heeft al is het nu maar om alleen te wandelen en af en toe naar boven om het sfeertje te proeven.

Vandenberghe Marc

Beste vrienden,

Ik ben nu net 56 en nog steeds knal in de winter al de bergen ik gans Europa ( vooral in Tirol) naar beneden in verschillende disciplines ; mono-en ski, per snowboard onlangs aan 91,7 km/h en bigfoots skies of met de slee en ook de besneeuwde hellingen naar boven stappen met de sneeuwrackets of schoenen....dus beste vrienden om aan "sport" te doen of te beginnen staat helemaal geen leeftijd....alleen moet je gezond omgaan met je leven en eten …"body and mind" is van belang zoals de apres-ski -)) !

Groetjes en blijf sportief ;
Marc

Evelyn

Hi Marc!
dankje voor je commentaar... we wensen je verder een glansrijke carrière in de bergen! Geniet ervan... maar doe geen "domme" dingen zodat je je gezondheid in het gevaar brengt...
Veel plezier!

Omhoog
omlaag