Hoe ik mijn hart verloor aan het ‘Hart van de Alpen’

Bijgewerkt op 06.11.2015Esther van der LindeEsther van der Linde

Maaike Hoffstedde is journalist bij de Telegraaf en heeft een enorme liefde voor bergen. Ooit heeft zij zich in het alpenland laten opleiden tot bergwandelgids. In deze blog vertelt Maaike hoe Tirol afgelopen winter haar hart veroverde.

Het begon eigenlijk al op de heenreis. Ik was eerder in Tirol geweest, in het Zillertal welteverstaan. In Mayrhofen en Köningsleiten. En hoewel ik er al wintersportend een heerlijke tijd heb gehad, heb ik tijdens deze reis absoluut een hele andere kant gezien van dit prachtige gebied. Waar ik normaal altijd in de auto stap richting de sneeuw, zou ik dit keer met het vliegtuig gaan. Een aparte gewaarwording, want transavia.com vliegt om 7 uur ´s ochtends op Innsbruck, waardoor je rond het middaguur al je snowboard of ski´s onder kunt binden.

#innsbruck #airport #lowi #flughafen #transavia #bluesky #stabilizer #oldlogo #tirol #tyrol #boeing #mountain #alps #winter#austria

A post shared by Lukas (@lst99) on

Foto: de landing op Innsbruck is altijd spectaculair

Nu ben ik geen enorme fan van vliegen, maar landen in Innsbruck is fenomenaal! Terwijl het vliegtuig daalt zie je als passagier aan weerszijden bergen, bomen en sneeuw. Je krijgt zowaar het gevoel dat je in een sportvliegtuigje tussen de bergen vliegt. Ik hoor ondertussen dat de piloot speciaal voor moet worden opgeleid om te mogen landen op Innsbruck. En dat snap ik, want boven Innsbruck draait captain Willems het vliegtuig en zet ´m strak aan de grond. Petje af, veilig staan we op de grond waar ik eenmaal uitgestapt de frisse berglucht al ruik.

Onze plaats van bestemming is Kaltenbach, wederom in het Zillertal, waar we de komende dagen zullen zien wat er allemaal bij komt kijken om een skigebied draaiend te houden. Waarom betaal je voor een skipas? Het lijkt zo simpel, een beetje sneeuw, een aantal liften en starten maar. Niets is minder waar. Wat er allemaal gebeurt om zo´n gebied te laten floreren in de winter, dat verklap ik pas in mijn publicatie (winterseizoen 2015-2016). Maar wat me erg trof is de samenwerking van de ‘locals’ die elkaar gewoon nodig hebben.

Goedemorgen zillertal! #zillertalarena #konigsleiten

A post shared by Zillertal-Arena (@zillertalarena) on

Foto: er komt veel bij kijken om de strak geprepareerde pistes gereed te krijgen

Ik heb meerdere prachtige bergdorpen op andere plekken hun cultuur zien verliezen. Van een historisch pand dat moest wijken voor het Hilton tot een sjeik die gewoon een heel Zwitsers bergdorp opkocht. Ik vind het zonde, dat natuur en cultuur moeten wijken voor geld. Want daar draait het uiteindelijk om bij zulke plannen. In een betonnen kolos kun je heel wat meer betalende toeristen huisvesten dan in een oud historisch pand.

En daarom heb ik de Tirolers in mijn hart gesloten. Zich zo bewust van hetgeen ze in stand willen houden. Hun geschiedenis en de geliefde bergen. Uiteindelijk is het een cirkel en moeten ze met z´n allen samenwerken in plaats van elkaar te beconcurreren. Neem bijvoorbeeld de pistes die alleen kunnen worden aangelegd iedere winter, doordat het land wordt gepacht van de boeren die hier dus toestemming voor geven. Wiens melk en zuivelproducten weer worden afgenomen door de lokale restaurants en berghutten. Of de eigenaar van het skigebied die zorgt dat zijn personeel ook in de zomer aan het werk kan bij een van zijn bedrijven, want iemand die zich geen zorgen hoeft te maken over zijn inkomen, is gelukkiger en dus productiever.

Klausen Alm. ♡ #lovetirol #zillertal #cabin #wanderlust

A post shared by Irena Umek (@irenki) on

Foto: authentieke almen in het Zillertal zorgen voor een authentieke sfeer

Als klap op de vuurpijl is het voor grote hotelketens wettelijk verboden om neer te strijken in Tirol. En als we op een avond een hotel/restaurant bezoeken, met een eigen kruidenpluktuin, en een trouwzaal waar het hele Zillertal komt trouwen, snap ik waarom. De eigenaar, zesde generatie, leidt ons rond. Ik laat mij vertellen dat de brandweer een dergelijk pand nooit meer goed zou keuren en vraag onze gids waarom het de eigenaar wel lukt. Hij zegt: “Ieder jaar moet deze man de autoriteiten weer overtuigen dat en waarom zijn bedrijf moet blijven bestaan. Dat is passie, en alleen met deze passie lukt je dat.’’

Die man, bescheiden als hij overkwam, blijft me bij. En als ik de volgende ochtend mijn snowboard onderbind en geniet van de zon op mijn wangen in combinatie met een adembenemend uitzicht, dan snap ik die Tirolers wel. Iets wat zo mooi is moet beschermd worden.

#throwback#slaming#down#themountain#snow#sun#fun#yukithreads#gerlos#zillertalarena#fly

A post shared by Tobias Egger (@antonte91) on

Foto: snowboarden in het Zillertal

Esther van der Linde

Snowboarden op strak geprepareerde pistes, e-biken door de bergen, een uitdagende wandeling maken op een ‘dreitausender’ (zoals ze dat in Tirol zo mooi zeggen) of genieten van een bord Kaiserschmarren… Tirol heeft mijn hart gestolen! Met zeer uiteenlopende interesses, van culturele en sportieve activiteiten tot gastronomie, ben ik een allround Tirol ambassadeur voor alle seizoenen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag