TopTirol – de highlights van Tirol

10.11.2015Ingeborg van DeursenIngeborg van Deursen

Kees Verplanke is journalist van de Consumentenbond Reisgids. Afgelopen zomer heeft hij een bezoek gebracht aan de highlights van Tirol.

Highlight of Tirol © Kees Verplanke

Highlight of Tirol © Kees Verplanke

Het was niet mijn eerste keer in Tirol, de persreis van deze zomer. Na de stop in Innsbruck op mijn eerst interrail vakantie, ben ik er diverse keren terug geweest, ook beroepsmatig. Wat mij enorm aanspreekt is de bergnatuur en de ongelooflijke goede faciliteiten op elk gebied.
Na onder andere een wandeltocht over de Adlerweg, waar ik leerde dat poles best handig zijn, en een kennismaking met e-biken in de omgeving van Kitzbühel, waar ik op de steile hellingen toch maar toegaf aan de trapondersteuning, ging het deze keer naar West-Tirol.

 

Adelaarsweg highlights © Kees Verplanke

Adelaarsweg highlights © Kees Verplanke

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt was de Gaislachkogl (3048 m), de toplocatie uit de recent verschenen Bond-film ‘Spectre’. Wat een locatie! In no-time ben je vanuit Sölden boven in de desolate, majestueuze bergwereld. Vanuit de stoeltjesliftcabine zie ik dat het ook sportiever kan: op een mountainbike. Boven merk je al rondstappend dat je niet bepaald op zeeniveau bent. Uitblazend is het in het gastronomisch designrestaurant Ice Q genieten van het magnifieke uitzicht over het hooggebergte.

Heerlijk Tiroler eten bij IceQ © Kees Verplanke

Heerlijk Tiroler eten bij IceQ © Kees Verplanke

Wat er op je bord en in je glas komt is net zo hemels. Even denk ik Petrus gepasseerd te zijn. Als wijnliefhebber vraag ik me af wat de vaten Pino 3000 er liggen te doen: enerzijds als decoratie, maar ook om de pinot noir uit de drie landen van de Ötztaler Alpen, Oostenrijk, Duitsland en Italië, te laten rijpen. Een experiment om te kijken wat hoogte met wijn doet. Aan het begin van het dal is de Pilgersee een lieflijk ommetje, heerlijk om te zwemmen in de zomer of te schaatsen in de winter. Als je verder afdaalt, is het de Ötz die zich bulderend door een nauwe kloof perst. Om stil van te worden, zo indrukwekkend. De herdenkingsplaquettes op de oever van slachtoffers die de rivier trotseerden, verbazen me dan ook niet.

Herdenkingsplaquettes bij de Ötz © Kees Verplanke

Herdenkingsplaquettes bij de Ötz © Kees Verplanke

Op deze reis ervaarde ik in Innsbruck hoe Tirolers in en met de bergen leven, zelfs als ze in een stad als Innsbruck wonen. Behalve voor een dag hiken of skiën, gaan ze ook naar een berghut om te eten of te borrelen en dat gaat prima. Ook dit is wederom te danken aan de perfecte infrastructuur van de Hungerburgbahn die vanuit het centrum naar de cabineliften loopt. Innsbruck is ook dé plaats om stedelijke genoegens zoals shoppen, uitgaan en verblijven in een trendy hotel te combineren met uitstapjes naar de omringende bergen. Het hippe hotel Adlers met een prachtig panoramaterras en restaurant is een perfecte plek om ‘the best of both worlds’ te combineren. Het uitzichtterras is ook een hit in het Innsbrucker nachtleven en ’s ochtends geniet je er van ‘breakfast with a view’.

Hotel Adler © Kees Verplanke

Hotel Adler © Kees Verplanke

Een treffend voorbeeld van het hoge voorzieningenniveau vond ik in Långenfeld: voor mijn ochtendloopje had ik bedacht naar de rivier te lopen en dan maar te kijken hoe ver er een pad zou zijn. Toen ik bij de weg kwam hoefde ik al niet meer na te denken (of juist wel): er stond een bord met daarop een tiental bewegwijzerde hardlooprondjes variërend tussen de 3 tot 18 kilometer!

Ingeborg van Deursen

Als klein meisje stond ik al op de ski’s in de bergen van Tirol. Geweldig vond ik het! Een paar jaar geleden heb ik, in plaats van de witte bergen, de groene alpen in Tirol opgezocht. Wat een heerlijke plek om je zomervakantie door te brengen. Winter of zomer, er is genoeg te doen, te zien en te genieten in Tirol. Ik ben verkocht!

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag