Witte kerst: 10 plaatsen in de sneeuw

Bijgewerkt op 09.11.2020MichaelMichael
Foto: Lisa Hörterer

Tijdens de kerstdagen willen de meeste mensen bij hun familie zijn. En dat het liefst in de sneeuw. Kerstmis in de sneeuw is gewoon veel mooier. Want hoe moet je anders met je kinderen een sneeuwpop maken om ze zoet te houden tot de kerstman eindelijk komt? Maar waar vind je die fel begeerde sneeuw op kerst?

Een witte kerst is weliswaar nergens voor 100% zeker, maar hoe hogerop we het zoeken, des te groter is de kans op sneeuw. In Tirol bieden alle plaatsen boven de 1000 meter vrijwel zeker een witte kerst.

Hochfilzen in het Pillerseetal, 960 m

Hier is er tijdens de winters tussen 1983/84 en 2012/2013 jaarlijks gemiddeld 671 centimeter verse sneeuw gevallen. De kans op een witte kerst is in Hochfilzen dus nogal groot. De gemiddelde maximale sneeuwhoogte in Hochfilzen in de afgelopen 30 jaar bedraagt maar liefst 134 centimeter – een waarde die geen enkel ander meetstation in Tirols bestendig bevolkte gebieden haalt. In Hochfilzen ligt er elke winter op gemiddeld 143 dagen  sneeuw.

Wandelen met sneeuwschoenen bij Hochfilzen in het Pillerseetal. (Foto: Tirol Werbung)

Wandelen met sneeuwschoenen bij Hochfilzen in het Pillerseetal. (Foto: Tirol Werbung)

Galtür in het Paznauntal, 1.590 m

In het Paznauntal in het uiterste westen van Tirol is er een plaatsje, waar een witte kerst bijna honderd procent zeker is: Galtür. Sinds 1991 was de kerst in Galtür elk jaar (behalve in 2014) wit.

Galtür in de sneeuw. (Foto: VVV Paznaun – Ischgl / Silvapark Galtür)

Leutasch bij Seefeld, 1.135 m

Hier lag er sinds 1991 bijna elk jaar met kerst een dik pak sneeuw. Tussen 1982/84 en 2012/13 lag er hier op 151 dagen per jaar sneeuw. Hier kan de kerstman dus vrijwel zeker door de sneeuw stappen.

Leutasch, Rauthhütte, blik op Hohe Munde. (Foto: Tirol Werbung, Martina Wiedenhofer)

Sneeuwschoenwandelaars op weg naar de Rauthhütte bij Leutasch, met blik op de Hohe Munde. (Foto: Tirol Werbung, Martina Wiedenhofer)

Obertilliach, 1.400 m

Hier lag de gemiddelde hoeveelheid verse sneeuw per jaar in de 30 winters tussen 1983/84 en 2012/13 bij 388 centimeter en gemiddelde maximale sneeuwhoogte per jaar bij 93 centimeter. Gemiddeld lag er hier in deze periode op 146 dagen per winter sneeuw. Kortom: Een witte kerst is hier vrijwel zeker.

Skiërs wandelen door de diepe sneeuw in Obertilliach. (Foto: Tirol Werbung)

Skiërs wandelen door de diepe sneeuw in Obertilliach. (Foto: Tirol Werbung)

Obergurgl, 1.940 m

Achterin het Ötztal schuilt het skiplaatsje Obergurgl. Uit historische metingen tussen 1895 en 1991 bleek dat Obergurgl, wat de gemiddelde maximale sneeuwhoogte per jaar betreft, een plaats in de top vijf scoorde. Een witte kerst is hier omwille van de grote hoogte normaal.

Uitzicht vanaf een hotelterras in Obergurgl.

Sneeuwval bij Hotel Hochfirst in Obergurgl.

St. Anton am Arlberg, 1.300 m

St. Anton am Arlberg staat bekend als “de wieg van het alpiene skiën”. Dat is geen toeval, want het Arlberggebied is één van de sneeuwzekerste regio’s in heel Oostenrijk. In de winters tussen 1895 en 1992 bedroeg de gemiddelde maximale sneeuwhoogte ruim een meter. Dankzij zijn zeehoogte en de Arlberg als meteorologische scheiding, is St. Anton nog steeds een veelbelovende kandidaat voor een witte kerst.

Kerstidylle bij het museum in het Arlberg-Kandahar-Haus in St. Anton am Arlberg. (Foto: Wolfgang Burger)

Kerstidylle bij het museum in het Arlberg-Kandahar-Haus in St. Anton am Arlberg. (Foto: Wolfgang Burger)

Pertisau am Achensee, 935 m

Hier ligt er op 124 dagen per jaar sneeuw en de gemiddelde maximale sneeuwhoogte lag tussen 1983/84 en 2012/13 bij 89 centimeter per jaar. Dit schilderachtige dorpje aan de Achensee ligt met de kerst dus ook vaak onder een dik pak sneeuw.

Langläufers bij Pertisau am Achensee in de winter 2014/15. (Foto: Tirol Werbung)

Langläufers bij Pertisau am Achensee in de winter 2014/15. (Foto: Tirol Werbung)

Hinterhornbach in het Lechtal, 1.100 m

In de 30 winters tussen 1983/84 en 2012/13 lag er hier op gemiddeld 141 dagen sneeuw. De gemiddelde maximale sneeuwhoogte bedroeg in deze periode 106 centimeter. De kans op een witte kerst is hier dus best groot.

Tannheim, 1.110 m

Op 137 dagen per jaar onder de sneeuw en 82 centimeter maximale sneeuwhoogte per jaar: dientengevolge was de kerst ook in Tannheim tussen 1983/84 en 2012/13 geregeld wit.

Winter wandelaars in het Tannheimer Tal. (Foto: VVV Tannheimer Tal)

Winterwandelaars in het Tannheimer Tal. (Foto: VVV Tannheimer Tal)

Innsbruck, 578 m

In de periode van 1991 tot 2013 lag de kans op een witte kerst in Innsbruck bij 39 procent. De hoofdstad van Tirol ligt echter een heel stuk lager dan de reeds genoemde plaatsen. Desondanks is Innsbruck vergeleken bij de andere Oostenrijkse steden recordhouder met betrekking tot een witte kerst. En wel met 96 centimeter sneeuw op 24 december 1961.

Wit past Innsbruck goed. (Foto: Tirol Werbung, Bernhard Aichner)

Wit staat Innsbruck goed. (Foto: Tirol Werbung, Bernhard Aichner)

Michael

De geboren Villacher is sinds mei 2012 mede verantwoordelijk voor de persdienst en de website presse.tirol.at. Door de liefde voor zijn vriendin en de Tiroolse bergen is hij naar Innsbruck verhuisd. In zijn vrije tijd gaat hij graag wandelen en mountainbiken of kiest hij voor toerskiën en freeriding. Hij is af en toe ook te horen in het radioprogramma “Kulturton” op FREIRAD 105,9.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag