Langlauf leren – klassiek en skating

Bijgewerkt op 28.11.2017EvaEva

Christine stond afgelopen winter in Seefeld in Tirol voor het eerst op langlaufski’s en heeft daar van langlaufleraar Thomas een paar tips en oefeningen gekregen. Aangezien het gevaar om blessures op te lopen vergeleken bij het alpiene skiën nogal gering is, is het langlaufen bij de Tirolers én de gasten intussen een aantrekkelijk alternatief geworden. Bovendien heb je het langlaufen op een makkelijke piste ook met weinig sportief talent relatief snel onder de knie. Kijk maar:

Klassieke langlauftechniek

Bij de klassieke langlauftechniek beweeg je je in een geprepareerd spoor voort en gebruik je schubbenski’s met geïntegreerde ribbels voor een goede afzet. Langlaufleraar Thomas van de XC-Academy heeft ons een paar oefeningen laten zien, zodat we met het leren van de klassieke techniek kunnen beginnen:

Wil je het helemaal goed doen, is de klassieke techniek zelfs moeilijker en uitdagender dan de skatingtechniek, aldus Thomas. Hij raadt ons dan ook aan om met een langlaufleraar heel doelbewust aan onze eigen techniek te schaven en deze continu te verbeteren.

Oefenspoor voor deze prachtige coulisse in Seefeld

Oefenspoor voor deze prachtige coulisse in Seefeld

Skating langlauftechniek

Bij de skatingtechniek – ofwel schaatstechniek – beweeg je je niet een een spoor voort. Hier gaat het met name om de juiste manier van glijden. Voor wie de skatingtechniek wil leren, raadt langlaufleraar Thomas de volgende, eerste oefeningen aan:

Christine is moe maar ontzettend trots op haar eerste langlaufpogingen.

Christine is moe maar ontzettend trots op haar eerste langlaufpogingen.

Eva

Ze is meer levensgenieter dan sportvrouw en is het liefst met haar camera op pad. Eva woont in het Tiroler Oberland, maar gaat ook wel eens op ontdekkingstocht in andere delen van het land. Zij beleeft Tirol in de winter op haar ski’s en in de zomer te voet veraf van alle toeristische paden.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag