Sad topographies in Tirol

30.03.2016ChristianChristian

Geïnspireerd door @sadtopographies laat ik jullie vandaag de hel – die Hölle – zien. En een paar andere plaatsen in Tirol met soortgelijk depressieve plaatsnamen.

 

Die Hölle (de hel)

De ‘Hölle’ kom je in Tirol meermaals tegen. De meest bekende hel is die in het Wettersteingebergte, zo’n 45 km ten noordwesten van Innsbruck. In deze Hölle kom je via het Hölltörl, oftewel het poortje naar de hel. Het is daar overigens nog niet eens zo heel erg ongezellig.

#hölle #hell #tirol # #topo #topography #lovetirol inspired by @sadtopographies

A post shared by Christian Klingler (@asolvo) on

 

Lehnberghaus en Hölle

Lehnberghaus en Hölle

Namlos en Arsch

Namlos is de naam van het dorpje dat in het Außerfern alom bekend is en dat elk kind in Tirol op school leert. Direct naast het dorpje is er nog een berg met een naam, die we maar beter niet vertalen en die kennelijk niet bepaald de lievelingsberg van onze voorvaderen was.

sad topographies: Namlos, Arsch

sad topographies: Namlos, Arsch

Loch (gat)

Nee, we hebben het hier niet over Schotland. Ik ken heel wat zogenaamde gaten (Löcher) in Tirol: Vomper Loch, Zammer Loch, Lochau, KatzenlochLochlehn, … Ik beperk me tot enkele voorbeelden, zoals een gat in Stanz bij Landeck en een ander bij Platz in het Kaunertal. Mijn favoriete gat bevindt zich in Häselgehr in het Lechtal en heet Boanerweiblesloch (gat van de bottenvrouwen).

 

Scheißet Riepe

Starkenbach is een deel van Schönwies, dat zijn naam aan een beek ontleent. En dat deze sterk is, heeft hij al dikwijls bewezen. De berg ten noorden van het Starktal erodeert en gooit zijn stenen naar beneden. Dalwaarts naar het Starktal is er zo een reusachtige kloof met steengruis ontstaan, die het volk de indrukwekkende naam Scheißet Riepe heeft gegeven. In het “echte” leven is deze plek bij de steenwinning voor mij een plaats waar ik energie kan tanken, ver weg van de gebruikelijke clichés: De berg, de beek en de stenen vormen samen een onwerkelijk landschap met veel power.

sadtopographies: scheißet Riepe

sadtopographies: scheißet Riepe

Scheißet Riepe, steenwinning, Starkenbach

Scheißet Riepe, steenwinning, Starkenbach

Galgenbichl en Totenferner – galgenheuvel en dodengletsjer

In Tirol stonden er vroeger op talrijke plaatsen galgen. Natuurlijk het beste net iets buiten een grotere plaats, maar meestal langs een weg, zodat iedereen ze kon zien en goed de schrik te pakken kreeg.

sadtopographies: Galgenbichl

sadtopographies: Galgenbichl

De Totenferner ligt in de Ötztaler Alpen. Zijn naam stamt vermoedelijk uit de sagenwereld met talloze mysterieuze vrouwelijke gedaantes die in gletsjerkloven leefden en onheilspellende gletsjers.

sad topographies: Totenferner

sad topographies: Totenferner

Zo, en nu ben ik benieuwd of jullie nog meer tips voor me hebben, die jullie natuurlijk graag als commentaar mogen insturen. Of neem gewoon een kijkje op @sadtopographies bij de tips van HERE Maps. Veel plezier met de Tirol kaart!

ChristianOver de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag