Schieten op latten

03.03.2016AnneAnne
© Manuela Mörtenbäck / Tirol Werbung

Biatlon, een fascinerende sport die bestaat uit een combinatie van langlaufen en schieten. Sophie Couwenbergh probeerde het uit! Lees hier haar ervaring van haar eerste biatlonles.

Sophie Couwenbergh nam ontslag en volgde haar hart: het ontdekken van België, haar thuisland, en de rest van de wereld. Ze deelt haar avonturen en belevenissen op haar reisblog WonderfulWanderings.com en via Facebook. Ze leeft van thee en chocolade en als ze niet aan het reizen of schrijven is, kan je haar vinden in haar favoriete dansschool.

Ik liet me neervallen. Eerst op mijn knieën, dan plat op mijn buik. Het geweer werd in mijn handen gestopt. Het doel bevond zich tien meter voor me. Raak! Raak! Gemist. Weer twee keer raak!

Neen, ik bevond me niet in een oorlogszone, maar in de Nordic Academy van Hochfilzen in Tirol. Wat ik daar deed met een geweer? Me wagen aan mijn eerste biatlonles. Biatlon is een sport die bestaat uit langlaufen en geweer schieten. Om te winnen, moet je zowel snel en precies, krachtig en geconcentreerd zijn.

Onze les begon bij het langlaufen. Dat kan je op twee manieren doen: de klassieke manier, waarbij je de skilatten als het ware voet voor voet naar voren schuift; en de skistijl, waarbij je jezelf naar voor duwt door de latten steeds in een V-vorm te plaatsen.

© Manuela Mörtenbäck / Tirol Werbung

© Manuela Mörtenbäck / Tirol Werbung

Wij oefenden de klassieke stijl en toen na een aantal rondjes bleek dat iedereen zowel vooruit raakte als zijn evenwicht kon bewaren, trokken we naar de schietschijven. Dat waren trouwens geen ronde schietschijven zoals je die wel eens ziet in strips, maar horizontale blokken met ronde gaten in. De bedoeling was in die gaten te schieten. Slaagde je daar in, dan sloot zich een klepje over het gat. Miste je, dan bleef het gat open.

Er zijn twee manieren om te schieten: al liggend en al staand. We merkten al gauw dat liggend schieten veel gemakkelijker was. Je hele lichaam wordt dan immers ondersteunt door de grond en je hoeft dan enkel zelf nog je armen stil te houden en te mikken.

Bij het liggend schieten hielden we onze ski’s aan. We moesten die dan ook mooi in een V plaatsen zodat we ons eerst op onze knieën en zo verder op onze buik konden laten zakken.

Eens we de grond bereikt en het geweer in handen hadden, ging al onze concentratie naar die vijf ronde schijfjes zo’n tien meter voor ons. Tien meter is eigenlijk de afstand waarop kinderen leren schieten. De echter professionele biatlonbeoefenaars schieten wel 50 meter ver, maar dat lieten we niet aan ons hart komen. We knepen een oog toe, keken langs de loop, hielden onze adem in en… pang. Raak! Zo moeilijk was dat toch niet?

© Manuela Mörtenbäck / Tirol Werbung

© Manuela Mörtenbäck / Tirol Werbung

Maar staand schieten was een andere zaak. Wanneer je recht staat, dien je je geweer te ondersteunen door je onderste arm met de elleboog op je heup te laten rusten. Als je het goed doet, sta je op een vreemde manier verwrongen zonder je evenwicht te verliezen. Hoewel we er ook nu in slaagden een aantal schijven te raken, was iedereen het er over eens dat dit al heel wat moeilijker was.

We sloten de les af met een wedstrijdje waarbij we in twee teams een parcours al langlaufend moesten afleggen, alvorens over te gaan tot de schietproef. Er werd aangemoedigd, gelachen en mis geschoten – want je stil houden wanneer je buiten adem bent, dat is toch niet zo eenvoudig.

Het was een leuke afsluiter van een al even leuke les. Wie naar Tirol komt enkel om te skiën, heeft ongelijk. Biatlon is een sport die je zeker eens moet proberen.

 

Heeft u ook biatlon-kriebels gekregen? Tirol is dé plek om de combinatie van langlaufen en schieten onder de knie te krijgen. Hochfilzenen Obertilliach staan bekend om hun biatlon mogelijkheden en ook in Seefeld en Erpfendorfzijn er regelmatig (spoed)cursussen te vinden voor beginners, gevorderden en andere geïnteresseerden van deze fascinerende Sport.

Anne

Ik ben ‘Anne aus Tirol’. Dat klinkt een beetje als ‘Anton aus Tirol’, maar dat zijn dan ook bijna de enige overeenkomsten. Alhoewel winters skiën en de bergen ook diep in mijn hart verankerd zijn. Een van mijn andere passies is fotografie, waarbij mijn voeten vaak op de foto’s te zien zijn. Deze gebruik ik ook graag om te (hard)lopen en de Tiroler bergwereld te verkennen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag