Leerfabrikant Grga: Lievelingstassen, handmade in Tirol

05.12.2016RosannaRosanna

Gregor Mair heeft van zijn handwerk-kunst zijn beroep gemaakt: in een kleine werkplaats ontwerpt en maakt hij tijdloze leren handtassen.

 

De eerste keer dat ik kennis maakte met het werk van Gregor Mair was op een designer beurs. Later kwam ik zijn kunstwerken tegen in een van mijn lievelingswinkels in Innsbruck. Eenvoudig, elegante handtassen, gemaakt van echt leer en stuk voor stuk uniek. De tassen worden in de enige leerfabriek van heel Tirol gemaakt. Maar hoe kom je op het idee om handtassen te ontwerpen?

Het begon bij een ‘tabaks-tasje’

Ik ben op bezoek in de werkplaats van Gregor Mair in Haus Vierundeinzig aan de Hallerstraße 41, in Innsbruck. Leer in de kleuren cognac, donkerbruin, zwart en rood ligt opgerold in de rekken. Twee grote naaimachines staan centraal in de kleine ruimte. De lucht vult zich met de geur van leer en overal liggen tassen uitgestald. Gregor Mair werpt een blik over zijn creatieve rijk: ‘Eigenlijk is het allemaal ontstaan door pure toeval’, vertelt hij. De Tiroler studeerde oorspronkelijk Architectuur, maar hij kwam er snel achter, ‘dat is het niet helemaal’. Hij beëindigde zijn studie en ging werken als lichtontwerper. Ondanks dat zijn creativiteit hier de ruimte kreeg om te ontwikkelen, was ook dit het niet helemaal.

Ledermanufaktur Grga - Gregor Mair

Tijdens een ernstig fietsongeluk brak Gregor zijn dijbeen en moest hij zes maanden revalideren. In die periode is hij met leer gaan werken. ‘Helemaal niet met het idee dat het op een dag mijn beroep zou worden.’ Hij maakte een portemonnee en een tasje voor zijn tabak. In zijn vriendenkring was het ‘tabaks-tasje’ gelijk een grote hit: hij heeft er uiteindelijk 150 ontworpen en gemaakt. Hierdoor kreeg hij een idee, ‘Als dit zo goed ontvangen wordt, laat ik er dan wat mee doen.’

Het motto: doorbijten

De weg naar de opening van zijn eigen leerfabriek ‘grga’ in 2013 liep niet altijd voorspoedig. Leerbewerking is in Oostenrijk een beschermd vakgebied. Hierdoor is het lastig een vergunning te verkrijgen om lederen producten te fabriceren en te verkopen. ‘Ik heb mijn tanden op elkaar gezet, een vaardigheidsexamen afgelegd en zo de vergunning mogen ontvangen.’ Met de vergunning die Gregory Mair heeft gekregen, mag hij niet alles produceren. Zo mag hij bijvoorbeeld geen lederen koffers maken. Tegenwoordig is de 45-jarige ervan overtuigd dat hij het hele examen kan halen. ‘De laatste jaren heb ik veel geleerd in de praktijk’, vertelt hij. Er is alleen wel een probleem met het oefenen in de praktijk. In Tirol is hier geen mogelijkheid voor, er worden namelijk geen lessen aangeboden. Gregor Mair heeft het meeste zelf moeten leren. Helmut Schmarda, een van de laatste leer handwerkers van Tirol, heeft hem veel tips en tricks gegeven. ‘Ik leer iedere dag weer wat nieuws’, zegt Mair.

Heeft het doorbijten zijn vruchten afgeworpen? Hier volgt al snel het antwoord ‘Ja’ op. Uiteraard zaten er risico’s aan vast, met name financiële investeringen als naaimachines, huurkosten en de inkoop van het leer. Maar hij haalt veel plezier uit zijn werk en geniet ervan eigen baas te zijn.

 

Ledermanufaktur Grga - Werkstatt

De herfst is voor de leer designer een bijzonder drukke periode. Vaak zit hij nog tot laat in de nacht in zijn kleine werkplaats te werken aan verschillende opdrachten. ‘Rond deze periode gaan mensen kerstinkopen doen en komen de bestellingen stuk voor stuk binnen. Klanten komen ook wel eens naar de werkplaats en zoeken ter plekke wat uit.’ Gregor Mair verkoopt zijn producten ook online en op vele beurzen binnen en buiten Oostenrijk zijn de lederen werken terug te vinden. ‘Achter mijn eigen stand staan en klanten vertellen over de verbinding tussen het oude ambacht en de moderne producten, daar geniet ik enorm van.’ Misschien laat hij deze verbinding binnenkort al zien in de binnenstad van Innsbruck: zijn kleine leerfabriek in het centrum, zou een mooie volgende stap verklapt hij.

Twee keer per jaar een nieuwe lading leer

Tot die tijd, werkt Gregor Mair nog in zijn werkplaats in de Haller Straße. Het leer voor zijn producten haalt hij voornamelijk uit Spanje. Daar is een kleine leerlooierij gevestigd, die al meer dan 200 jaar plantaardig looit. Twee keer in het jaar reist hij af naar de looierij en zoekt hij nieuw leer uit. Hij koopt ook leer bij verschillende handelaren in Duitsland en rijdt zo nu en dan op en neer naar Italië. De Leder-beurs in Milaan is een vaste prik. Hier zijn de meest bijzondere soorten leer te vinden, zoals bijvoorbeeld visleer, waarvan hij me een clutch laat zien. Voor Gregor Mair is het belangrijk dat hij zijn klanten kan vertellen waar het leer vandaan komt: ‘Dit is een belangrijk aspect. Ik merk dat dit een toegevoegde waarde biedt aan vele klanten en hiermee waarderen zij het product meer.’ Handarbeid in strijd met massaproductie.

Zijn stijl blijft hij altijd trouw, eenvoudig, geen poespas, alleen drukknopen. ‘Zelfs wanneer klanten vragen om iets anders te ontwerpen, blijf ik dicht bij mijn eigen lijn. Het moet praktisch zijn. Ik moet in de mogelijkheid zijn om dingen te verbeteren en hier en daar aan te passen. Maar ik kan mijn eigen visie tot op een zekere hoogte doorvoeren en aanbieden, in de vorm van advies of toevoeging op het idee, dat heeft zijn voordelen. Door deze service heb ik klanten van Luxemburg tot aan Zwitserland.’

Ledermanufaktur Grga - Leder

De ouderwetse koerierstas in een nieuw jasje

Inspiratie voor zijn designs haalt hij uit alledaagse dingen, uit films of het verleden: ‘Soms zie ik in musea tassen uit het verleden en die wil ik dan graag herontwerpen. Zoals deze tas’, vertelt hij, ‘die heb ik gezien in de tv-serie ‘Der Kurier der Kaiserin.’ De Innsbrucker vindt het leer bijzonder doordat het met dragen verandert en steeds mooier wordt. ‘Wanneer het leer een kleine beschadiging heeft of er iets niet aan klopt dan gebruik ik het alsnog, dit maakt het extra speciaal.’

 

Ledermanufaktur Grga - Tasche
RosannaOver de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag