Belgen openen “Flämenwandl” in Leutasch

Bijgewerkt op 27.06.2018EvelynEvelyn

14 lijnen geboord en 9 routes volledig afgewerkt. Dat is het resultaat van de 3-daagse cursus, die 10 vaste leden van het Belgian Rebolting Team (BRT) volgden in Oostenrijk. Haken plaatsen en klimroutes saneren, het kent voor hen geen geheimen meer (of toch bijna niet). Wat ontstond is een heuse “Flämenwandl” of iets pompeuzer klinkend “The Flemish Wall”!

Er al eens bij stilgestaan, dat al die klimroutes in onze bergen door iemand geopend zijn? Het heet inderdaad “routes openen” als je over routes in de vrije natuur spreekt en niet “bouwen”, zoals misschien verwacht. Routes bouwen, doe je in een klimzaal of bouderhal; routes openen, in de vrije natuur. De natuur kun je immers niet veranderen. Wel kun je een beklimbare lijn uitzoeken en deze op een veilige manier van haken voorzien. En dat is precies wat het 12-koppige team in Puitbach, Leutasch left gedaan!

Na enkele voorbereidingen door Patrick Trois en Thomas Wanner, fervente Oostenrijkse klimmers van de klimgroep Mauerfix uit Leutasch, begon tijdens het voorbije hemelvaartweekend de boorcursus van de Alpenvereinakademie Österreich. Dit jaar namen 10 Belgen deel van het Belgian Rebolting Team (BRT), dat ervoor zorgt dat de Belgische klimgebieden steeds in topconditie zijn. In samenwerking met de Belgische Klim- en Bergsportfederatie onderhouden deze BRT-vrijwilligers bestaande klimgebieden door rotswanden schoon te houden, standplaatsen te installeren en paadjes aan te leggen. Maar ze richten dus ook nieuwe massieven in. “We hebben veel bijgeleerd tijdens die drie dagen,” meent Tom De Vocht, deelnemer van de boorcursus, “En ook erg gezwoegd: 14 lijnen werden geboord, 9 routes klaargestoomd. Dat is hard werk! Tenslotte werd ons werk beloond met een eigen stukje klimgebied: “The Flemish Wall” of in het Duits: de “Flämenwandl”! Die naam kwam spontaan op in de groep.”

Precies aan de andere kant van het dal, vlak tegenover de nieuwe Flämenwandl, ligt de Chinesische Mauer. Dit grote klimgebied met meer dan 150 routen, adembenemende uitzichten biedt vooral technisch veeleisende tochten. “Dat gebied is relatief zwaar qua klimniveau en met kleine kinderen niet zo toegankelijk,” legt Tom uit. Geen wonder dus, dat Thomas Wanner en Gerhard Schaar, nog een heel ervaren Oostenrijkse klimmer, hun oog lieten vallen op de rots langs de Leutascher Ache. Tijdens de voormiddag is er relatief veel schaduw en het klimniveau is veel lichter (max. 6b). Perfect dus voor families!

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

ERHEEN: Brussel – Leutasch 820 km, Amsterdam – Leutasch 915 km. Dichtstbijzijnde luchthaven is Innsbruck.

INFO: Voor meer details, contacteer Seefeld Toerisme

Evelyn

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk – wat de liefde al niet doet met een mens – en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag