De winter komt eraan. Tijd voor de Almabtrieb!

Bijgewerkt op 21.06.2018EvelynEvelyn
De schonen zijn bijna thuis!

De zomer zit erop, de winter komt eraan. Dat betekent in Tirol en andere bergstreken veel werk én vooral veel gefeest, want wanneer de koeien en schapen van de almen naar de boerderijen worden teruggebracht, wordt dit overal in de Alpen – en dus ook in Tirol – op een grootse en traditionele wijze gevierd.

September is de maand, waar de herder(s) en het vee feestelijk versierd aan het einde van de zomer weer naar het dal verhuizen. Dit wordt de almabtrieb genoemd. Dit feest is een oud heidens ritueel en wordt met een waar kleurenspektakel gevierd: om het vee, dat terugkeert uit de bergen, te beschermen tegen boze geesten, wordt het gecamoufleerd met slingers, bellen, bloemen – noem maar op. De iets christelijke betekenis achter het bont versieren, luidt gewoon: “We danken de Heer, de Schepper, dat Hij het vee voor alle onheil heeft behoed.” Het bont uitgedoste vee wordt dan onder begeleiding van de leidkoe, de Moarkuh, terug naar de stal gebracht. De Moarkuh wordt begeleid door koeien, kalfjes, stieren, ossen, schapen, geiten etc. en ook door een praalwagen of zelfs meerdere versierd met bladeren, twijgen, bloemen, mooie dames en heren, kaas, boter… de opbrengst van de zomer dus!

Nu, het gebeurt ook wel eens, dat de koeien nauwelijks tot weinig versierd worden. Dan heeft het onheil wellicht toegeslagen in de familie van de boer of bij het vee. Een blikseminslag? Een sterfgeval? Er kan heel wat misgaan op de alm. Maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed.

En dan barst het feest los: Op de dorpspleinen staan boerenkapellen, die van jetje geven. Mannen met alpenhoorns blazen een melodietje en natuurlijk vloeit er schnaps, bier enz.

Tirol telt alleen al zijn zo’n 2100 almen, tussen de Arlberg in het westen en het Kaisergebergte in het oosten, de Karwendel in het noorden en de Lienzer Dolomieten in het zuiden. Ruim 200.000 dieren kregen straks terug van de alm. Ben je dus in Oostenrijk in september, dan loont het zich echt even een Almabtrieb bij te wonen. We hebben even een overzichtje gemaakt op welke dag er in welk dorp een Almabtrieb is dit jaar. Mocht je leuke foto’s hebben of video’s, kun je ze graag uploaden op onze Facebook-pagina.

KALENDER

8 september 2018 : Finkenberg
8 september 2018 : Schafschied Tarrenz
15 september 2018 : Steeg,Fulpmes
21 september 2018 :
Pertisau, & Pfunds
2
2 september 2018 :Kufstein, Auffach, Kössen & Söll
22 en 29 september 2018 : Almabtrieb & Kirchtagsfest in Reith im Alpbachtal
28 – 29 september 2018 :Hopfgarten im Brixental, Kelchsau
29 september 2018 :Gerlos& Tannheim
6 oktober 2018 :
Mayrhofen

 

In totaal vinden in Tirol meer als 40 grotere en kleinere Almabtriebe plaats. Natuurlijk is de ene net dat ietsje indrukwekkender als de andere. Daarom mijn persoonlijke top 5:

  1. Almabtrieb van de Gramai Alm naar Pertisau – 21 september 2018

Ik vind het echt de mooiste almabtrieb in zijn soort. Heerlijk moet het zijn om koe te zijn bij de Gramai Alm in de Karwendel. En ook heerlijk is het leven als gast van de Alm tijdens het Abtrieb-weekend. Reeds ’s voormiddags klinkt muziek en zorgt een grote boerenmarkt voor veel grote ogen. ’s Middags verlaat de stoet dan de weiden rond de alm richting Pertisau, waar het feest gewoon verder gaat. www.achensee.com

  1. Alpfahrt Tannheim – 29 september 2018

“Alpfahrt” noemt men de Almabtrieb in Tannheim en zonder overdrijven: dit is de allermooiste. Rond 700 prachtig versierde koeien en kalveren ruilen de weiden rond één van de 6 Tannheimer Almen in voor een veilige, warme stal. Drie dagen zijn deze dieren en hun herders onderweg en leggen 1000 hoogtemeters af. Daarop moet geproost worden! www.tannheimertal.com

  1. Almabtreib im het Brixental – 28 & 29 september 2018

De almabtrieb in het Brixental is een groot traditioneel volksfeest. Kort na de middag komen de koeien in het dorpje Kelchsau aan, waar ze feestelijk worden ontvangen met een boerenmarkt. Het merendeel van de koeien kan hier nog niet op stal, maar moet nog verder reizen naar Hopfgarten of Itter, twee dorpen verderop in het dal. In Hopfgartner Markt worden deze dieren dan nog een keertje onthaald met muziek, applaus en veel toeschouwers! Een leuk verslag schreef blogster Ines. www.kitzbueheler-alpen.com

  1. Duizend schapen in Tarrenz – 08 september 2018

Ooit als eens duizend schapen bij elkaar gezien? In Tarrenz keren na de zomer ongeveer 1000 schapen en lammetjes terug van hun verblijf op de Hinterberg-Alm. En ook hier is dat een reden voor een groot volksfeest! www.imst.at/tarrenz

  1. Een hele week feesten in Söll – 22 september 2018

In Söll draait zich een hele week alles om het terugkeren van de dieren van de alm. Brood bakken, frühshoppen (vanaf ’s morgens bier drinken), Live-muziek, concerten etc. In Söll wordt geen cent gespaard om dit jaarlijkse feest te vieren! www.wilderkaiser.info

Wie nog meer lezen wil over tradities en gebruiken in Tirol, vindt meer hier!

Evelyn

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk – wat de liefde al niet doet met een mens – en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Over de auteur »

2 reacties

Pierre Erens

Super

Jpc de Rooij.

Ziet er heel leuk uit komen al jaren in Mutters .

Omhoog
omlaag