Met de kinderen in de skilift – onze tips!

Bijgewerkt op 04.12.2017EvelynEvelyn
Familienbahn Gampen, Serfaus

Onder het motto „jong geleerd, is oud gedaan“ nemen ouders hun kinderen al van jongsaf aan mee op skivakantie. En dat vinden de meeste kinderen ook heel leuk, want wat is er nu leuker als te spelen en glijden in de sneeuw. De meeste kinderen zoeven na een weekje skiles, vaak zonder vallen, de berg af op hun korte beentje. Bij het nemen van een lift ziet het er dan weer anders uit: kinderen blijven al eens per ongeluk in liften zitten of vallen bij het uitstappen, rond de sleeplift liggen ze ook vaak in bosjes etc. Met deze handige tips van skilerares Alexandra wordt de weg naar de top deze winter zeker iets comfortabeler!

Hoe neem je veilig een sleeplift?

Voor een skiër of snowboarder is het geen pretje, een sleeplift te moeten nemen, dus ook niet voor kinderen. Vaak zit je in je eentje of met z’n tweeën, is het koud en duurt het een eeuwigheid. Daarbovenop vergeten velen, vooral kinderen, dat je niet mag gaan zitten in een sleeplift. In deze video legt Alexandra, één van onze Tiroolse skileraressen, uit waarop je moet letten bij het nemen van een sleeplift:

Kort samengevat:

 • Het kind neemt beide stokken in één hand. Het beste in de buitenste hand, zodat het met de andere hand de stang van de lift kan opvangen.
 • Leg je kind uit dat het na het instappen even achterom moet kijken, zodat het kind de stang van de lift kan opvangen.
 • Heel belangrijk: veel kinderen geloven, dat ze kunnen gaan zitten, maar dat kan niet bij een sleeplift.
 • Valt je kind, ga dan niet paniekeren. Help het snel opstaan en verlaat het liftspoor. Beneden aan de lift stap je opnieuw op.
 • Wordt de lift gestopt, wacht dan rustig af tot ze weer gestart wordt.
 • Bij het uitstappen zo snel mogelijk de beugel van de lift van zich wegdrukken. Als het nodig is, kun je je kind een duwtje geven.

Hoe neem je veilig een stoeltjeslift?

Een stoeltjeslift nemen is een iets makkelijkere klus als een sleeplift nemen. Toch kan het ook hier tot kleine ongelukjes komen. Een kind stapt niet tijdig uit, krijgt de veiligheidsbalk niet omhoog, komt niet makkelijk in de lift omdat de beentjes nog te kort zijn etc. In deze video legt Alexandra, één van onze Tiroolse skileraressen, uit waarop je moet letten bij het nemen van een stoeltjeslift:

Kort samengevat:

 • Kinderen vanaf ca. 1,25m mogen alleen de lift nemen
 • Kinderen kleiner dan 1,25m enkel onder begeleiding
 • Kinderen tot 1,10m moeten op schoot
 • Verzamel de skistokken van je kind en positioneer het langs de kant van het liftpersoneel. Die kunnen dan even een zetje geven bij het in- en uitstappen
 • De veiligheidsbalk blijft dicht tijdens de hele rit. Pas bij het “Close”-bordje mag hij omhoog
 • Leun iets achterover en hef de punten van de ski’s iets omhoog bij het uitstappen

Hoe neem je veilig een gondellift?

Een gondellift is niet heel erg moeilijk maar kan toch knap lastig worden omdat de ski’s en snowboards af moeten. Voor kinderen is het een zware klus ski’s/snowboard en eventueel skistokken allemaal vlot in de gondel te krijgen. Zijn daaraan enkel die grote ski-/snowboardschoenen schuld? In deze video legt Alexandra, één van onze Tiroolse skileraressen, uit waarop je moet letten bij het nemen van een gondellift:

Kort samengevat:

 • Verzamel de skistokken van je kind en zet de korte kinderski’s met de punt naar beneden in de daarvoor gemonteerde rekken.
 • Vlak voor het uitstappen, iedereen klaarstomen en snel uit de gondel Ouders gooien nog snel een blik over de schouder om te controleren of jullie niets vergeten hebben.

Hoe neem je veilig een kabellift?

Tot slot nog een paar tips voor de kabellift. De grote cabines van een kabellift zijn veelal volgestouwd met mensen. Bovendien moet je gedurende de hele rit rechtopstaan – als je tenminste niet één van de weinige zitjes veroverd hebt. Dit maakt dat  een rit in de kabellift voor kinderen niet steeds makkelijk is.  In deze video legt Alexandra, één van onze Tiroolse skileraressen, uit waarop je moet letten bij het nemen van een kabellift:

Kort samengevat:

 • Kies voor een zitje of plaats langs de wand, zodat je kind makkelijker zijn evenwicht kan bewaren tijdens de rit.
 • Laat andere wintersporters eerst uitstappen. Met kinderen lukt „graag traag“ beter als „snel snel“!

 

We wensen jullie veel wintersportplezier deze winter!

Evelyn

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk – wat de liefde al niet doet met een mens – en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag