Het geheim van Oost-Tirol; het Defereggental

Bijgewerkt op 23.02.2018GastbloggerGastblogger
Het is even wennen aan mijn nieuwe stappers! ©Robin de Rooy

Boven aan een eenzame piste, bedekt met de beste sneeuw waar mijn skies ooit overheen zijn gegleden, kijk ik uit op de imposante Großglockner. Het zonnetje in mijn gezicht, een frisse wind door mijn muts, dit zou zo maar eens de mooiste wintersport vakantie sinds tijden kunnen zijn…

We zijn in het Defereggental in Oost-Tirol. Een nog redelijk onontdekt skigebied, dat je eigenlijk alleen met je beste vrienden zou willen delen. Het is echt een geheimpje. De beste sneeuw, de mooiste pistes, goede wellness hotels, het is bijna gek dat het Defereggental niet wordt platgelopen door toeristen. De locals noemen het gebied dan ook ‘De onontdekte parel van Tirol’. Ik neem je mee op mijn avontuur door het Defereggental om deze parel eens goed te ontdekken!

Het begin van onze reis

Binnen ongeveer 1,5 uur vliegen we vanaf Amsterdam naar Innsbruck. Het is tijdens deze vlucht even geluk hebben met het weer, want bij een wolken-vrije hemel heb je een super uitzicht over de bergen. Tip: kijk of je een plekje aan de rechterkant van het vliegtuig kunt bemachtigen voor het beste uitzicht.

Na een spectaculaire landing (wist je dat piloten speciaal getraind worden om op Innsbruck te vliegen?) zetten we dan eindelijk voet aan Oostenrijkse bodem. De heldere lucht snijdt een beetje in mijn neus. Ik trek mijn muts iets verder over mijn oren en haal nog eens diep adem. Er gaat niets boven de frisse berglucht.

Het is een kleine drie uur rijden naar ons hotel. Tijdens de auto rit valt het op hoe het landschap steeds meer veranderd in een sprookjesachtig winter wonderland. Nu al zin om straks op de piste te staan!

Als we aankomen bij het Defereggental hotel staat er een heerlijke lunch voor ons klaar. Helaas laat de Kaisersschmarrn nog even op zich wachten, maar een tafel vol Oostenrijkse konditorei’en maken al een hoop goed.

De open haard in de lounge van het hotel is de perfecte plek om even uit te buiken. Maar niet te lang, want binnen zitten zou zonde zijn. Ik hijs me dan ook snel in mijn skipak. Klaar om de sneeuw in te duiken.

Binnen zitten is bijna onmogelijk met zo’n prachtig uitzicht! ©Robin de Rooy

De sneeuwschoen wandeling

We worden opgewacht door de lokale boswachter die ons meeneemt naar het Nationale Natuurpark van het Defreggental voor een unieke sneeuwschoen wandeling. De sneeuwschoenen lijken een soort kleine skies die er voor zorgen dat je niet door de dikke sneeuw heen zakt. In het begin voelt het behoorlijk onwennig en het duurt ook niet lang of ik lig al languit in de sneeuw. Hilarisch!

Het is even wennen aan mijn nieuwe stappers! ©Robin de Rooy

Al snel heb ik mijn nieuwe schoenen een beetje onder de knie en beginnen we aan onze sneeuwschoen wandeling. We wandelen door het verlaten bos en horen niet meer dan het kabbelende beekje en het knarsen van de sneeuw. Het zonnetje schijnt en de sneeuw glinstert alsof er honderden diamantjes verstopt zitten in het witte poeder. Het is hier prachtig. Ik kan bijna niet omschrijven hoe mooi en rustgevend het hier is.

Helemaal rozig van de wandeling, komen we nog al hongerig aan bij het hotel. Na een spectaculair diner met een salade- en toetjes-buffet waar je u tegen zegt en een paar goede glazen rode wijn, rol ik verzadigd en met licht paarse tanden naar mijn kamer. Benieuwd wat ons de volgende dag te wachten staat.

Wandelen door een verlaten winterwonderland. ©Robin de Rooy

Skien in St. Jacob im Defereggental

Ja hoor, het is eindelijk zo ver. Vandaag gaan we de piste op! Bij het ruiken van de frisse berglucht beginnen mijn knieën al lichtjes de skie houding aan te nemen en na het zien en voelen van de sneeuw kan ik aan niets anders meer denken. Bind ze maar vast!

Bij aankomst valt me direct op hoe rustig het is. Op de parkeerplaats is er zelfs nog plek en ook bij de gondel kunnen we direct instappen. Hier in St. Jacob in het Defereggental vind je geen lange rijen voor de skilift, hoef je niet uren te zoeken naar een parkeerplaats of je zorgen te maken over de drukte op de pistes. Doordat het skigebied nog redelijk onontdekt is, is het hier een heus wintersport paradijs.

Een spectaculair uitzicht over de imposante Großglockner. ©Robin de Rooy

We stijgen met de liften omhoog to 2,535m hoogte. Hier genieten we van het uitzicht over de imposante Großglockner en de 60 andere bergtoppen. Qua sneeuw hebben we het goed getroffen. Nu ligt er in dit gebied sneeuw van november tot eind april, wat het een uitzonderlijk goede skilocatie maakt. Maar zulke fijne poeder als wij in januari mee mogen maken, ben ik nog maar weinig tegen gekomen op de piste. Eva Haselsteiner van het lokale verkeersbureau legt me uit dat dit typisch is voor deze regio.

We lunchen op de piste bij een klassieke Stube. Hier kan ik dan eindelijk genieten van een portie Kaisersschmarrn. Een must als je in Tirol op wintersport vakantie bent. Ik zit nog even uit te buiken in het zonnetje, terwijl een warme choco me warm houdt. Het is echt opvallend hoe rustig en vredig het hier is. Hier geen keiharde après ski muziek of vechten om een plekje op het terras. Alles gaat hier heerlijk Gemütlich zoals de Oostenrijkers het zelf zouden zeggen.

Warme choco in de zon met uitzicht over de piste. Genieten! ©Robin de Rooy

Conclusie

Het Defereggental heeft me erg positief verrast. Het is de ideale plek om even te ontsnappen van de stads hectiek en de stress daaromheen. Hier kan je je volledig onder laten dompelen door de rust van de omgeving. Of je nu kiest voor een sneeuwschoen wandeling, een ski-tour, cross-country skiën of gewoon wil genieten van een piste praktisch voor jou alleen, het Defereggental heeft voor iedereen iets te bieden. Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat dit inderdaad, zomaar eens echt een heuse Oostenrijkse Parel zou kunnen zijn…

Meer informatie over het Defereggental en Oost-Tirol? Klik hier!

©Robin de Rooy

 

Over Robin de Rooy

Nadat ik anderhalf jaar geleden mijn kantoorbaan vaarwel zwaaide en koos voor een leven on the road, heb ik tot de dag van vandaag nooit spijt gehad van mijn keuze. Reizen is mijn lust en mijn leven. Met name het ontdekken van minder voor de hand liggende locaties en buiten gebaande paden gaan is mijn grote passie. Ben je benieuwd naar mijn andere avonturen? Neem gerust een kijkje op mijn Instagram.

 

Gastblogger

Deze blog is door een gastauteur geschreven. Meer informatie over de auteur lees je in de blog.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag