Een dorp helemaal in de ban van Hildegard von Bingen!

09.07.2018EvelynEvelyn

De mystieke Hildegard von Bingen (1098-1179) uit de Middeleeuwen is ook wel bekend als abdis, ook wel als de Heilige maar vooral als plantendeskundige. Het belang van de opvattingen omtrent planten en kruiden van Hildegard von Bingen werden aan het einde van de vorige eeuw weer herontdekt en de laatste decennia kent de populariteit van Hildegard een ongekende omvang. Precies dat is het geval ook in Reith im Alpbachtal, waar een groepje dames helemaal in de ban is van von Bingen – hoewel Hildegard nooit een voet in het kleine dal in Tirol zette.

Het zomert in Tirol. De bijen zoemen, de bloemen bloeien, de boeren in het Alpbachtal hebben de handen vol met het maaien van weiden. In de kleine Hildegard von Bingen-kruidentuin, aan de dorpsrand van Reith i.A., op de Sonnbichl, vlak naast de Mittelschule, zijn een handvol vrouwen druk in de weer met hun kruidentuin naar de principes van Hildegard von Bingen.

“In 2012 hebben we deze tuin aangelegd,” vertelt Irmgard Rendl, “Omdat de heilkundige werking van kruiden belangrijk is voor ons mensen, en al die kennis niet verloren mag gaan.” Het was de gemeente Reith en drie boeren die de droom van deze Hildegard-aanhangers werkelijkheid lieten worden door hun het land voor de tuin ter beschikking te stellen.  Voor de aanleg en het onderhoud werd een Hildegard-Vereniging opgericht. “Het was vooral een grote uitdaging om een structuur in de tuin te krijgen,” vertelt Irmgard, “De mens is van kop tot teen een eenheid en daarom kozen we er uiteindelijk voor grote tuinbedden aan te leggen die als thema één bepaald lichaamsdeel of -functie, zoals bijvoorbeeld alle planten die in relatie staan tot onze ademhaling in één bed.

Bedden voor je gezondheid

Zo groeien bijvoorbeeld in het “Huid-bed” kruiden die bij huidproblemen helpen: verbena, balsemwormkruid, papaver, lavendel, weegbree en aloe. Een paar planten zijn in meerdere bedden te vinden. In het “Gemüt”-bed (geest, gemoed, ziel) groeit Ysop, die helpt bij onbehagen en misnoegdheid. De paadjes slingeren zich door de tuin langs de bedden. Aan het einde van de tuin vind je een kleine wijnheuvel met pergola. Ten midden van de rozenstruiken staat een bankje met stoelen. In de tuin vind je verder ook bankjes en zelfs een waterput. Hier kun je dus ook gewoon zitten, ontspannen, kijken, luisteren, voelen! Regelmatig vinden ook thema-avonden plaats in de tuin. Check de website voor de kalender!

Hildegard – de mystieke vrouw uit de 12de eeuw

Maar wie is nu eigenlijk die Hildegard, waarover Irmgard onophoudelijk vertelt? Hildegard was het tiende kind uit een gezin uit Bermersheim in Rheinhessen, Duitsland. Als kind was ze vaak ziek en had toen al verschijningen en visioenen. Vrij jong werd ze naar het benedictijnenklooster in Disibodenberg gestuurd. In Rupertsberg bouwde ze veel later haar eigen klooster op, waar ze tot aan haar dood in 1179, op 81 jarige leeftijd, verbleef. Haar hele leven bestudeerde ze planten en kruiden, haar ontdekkingen en kennen schreef ze neer in talloze boeken, die ook overgeleverd werden. Wat haar bijna onsterfelijk maakt, is het feit, dat ze al hele vroeg de enige verbinding tussen mens en natuur doorslikte en ervan was overtuigd, dat een gezonde geest en een gezond lichaam één zijn. Naast plantenleer interesseerde ze zich overigens ook voor religie, geneeskunde en kosmologie. Zij was een van de opvallendste en geniaalste vrouwen uit de West-Europese geschiedenis en werd in 2012 overigens ook heilig verklaard.

Gezondheid voorop!

Het belangrijkste bij Hildegard is vooral preventie, ervoor zorgen, dat het goed met je gaat. De noodzaak voor jezelf zorg te dragen, zag deze Middeleeuwse non als belangrijkste bouwsteen voor een goeie gezondheid. “Iedereen heeft het druk en weinig tijd om te genieten van eenvoudige dingen,” vindt Irmgard. Daar valt niet veel tegenin te brengen. Ze opende in 2008 een eigen shop met Hildegard-producten, “Einfach Leben” in het pittoreske dorpje Reith. Vroeger was ze huisvrouw en moeder, nu verkoopster. Hoe zij precies besmet werd met de Hildegard-microbe? “Hildegard kwam naar mij toe, niet ik naar haar,” legt Irmgard uit. Toen ze plots ziek werd, raadde haar iemand aan de Hildegard von Bingen-theorieën toe te passen. En ze werd weer beter. De andere kruidenvrouwen in het Alpbachtal ging het net zo. Hun ervaringen brachten die vrouwen dan weer samen en zo groeide de idee een kruidentuin aan te leggen naar Hildegard von Bingen.

Hildegard-hotel

Een andere overtuigde Hildegard-fan, Christa Peer, nam een paar jaar geleden het hotel Pirchnerhof in Reith i.A. over van haar ouders. Dat was voor haar meteen de kans om de kruidenkennis van Von Bingen door te geven aan haar gasten. Het hotel en alle diensten zijn nu gebaseerd op de holistische principes van de beroemde middeleeuwse abdis Hildegard von Bingen, waarbij voor de “dagdagelijkse” gasten vooral de focus ligt op de voedingsleer van von Bingen, die aardbeien bijvoorbeeld de rug toekeert, en volledig op spelt ipv tarwe zet. In het hotel worden gasten geīnformeerd over Hildegards voedingsleer, maar kunnen dan toch zelf kiezen tussen bijvoorbeeld Hildegards spelt- of tarwebrood en croissants. Of voor hinkelpap als ontbijt of toch liever gewoon eitjes met spek. Ook bij het viergangenmenu ’s avonds wordt telkens vermerkt wat gekookt is naar de principes van von Bingen.

Diegenen die toch iets meer willen leren over von Bingen, haar planten- en kruidenleer, kunnen in het Pirchnerhof terecht voor themaweken zoals de Hildegard von Bingen-vastenweek, waar dan ook meer de focus wordt gezet op massage, yoga, vegetarisch eten, meditatie etc.

Het Pirchnerhof is een prachtig hotel op een boogscheut van de Inn-autosnelweg, maar toch zo midden in de natuur. Bij het hotel vind je een prachtige tuin, incl Kneipp-bekken en blote-voeten-weg. Nieuw sinds 2017 is een grote kruiden- en groentetuin vlak naast het hotel – een must voor kruidenfan Christa én misschien ook voor u!

ERHEEN: Brussel – Reith im Alpbachtal 900 km, Amsterdam – Reith im Alpbachtal 950 km of per vliegtuig met TUIFly of Transavia.

OVERNACHTEN: Pirchnerhof: vanaf €98 per nacht per persoon incl. Ontbijt, koffie & taart ’s namiddags en viergangendiner. Check de website voor package-deals en thema-weken. Aan te raden zijn ook de Hildegard-Kennenlerntagen.

GASTRO-TIP: wip binnen bij Siwart’s Tiroler Weinstuben in Brixlegg, meteen bij de ingang van het Alpbachtal. De kok heeft niet alleen prachtige ogen maar kook ook bijzonder creatief met enkel de beste regionale producten.

Evelyn

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk – wat de liefde al niet doet met een mens – en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag