Authenticiteit Puur: De Peer Alm in Navis

15.07.2019EvelynEvelyn
Kulinarik am Berg: Peeralm, Navistal, 6.8.2018 FOTO: FRANK BAUER low res data, for layout only

Luxehotels, wellnesstempels en avonturenparks? Wie in het Navistal zoekt naar dergelijke attracties, is aan het verkeerde adres. Wie daarentegen authenticiteit zoekt, is hier op de juiste plek. En lekkere Oostenrijkse kost smul je hier ook.

Peer. Deze familienaam lees en hoor je in het Navistal voortdurend. Het lijkt wel alsof iedereen hier zo heet. Het zal dan ook niemand verwonderen dat ook de idyllische alm in het Navitstal de naam “Peer Alm” draagt. Huidige eigenaar: Karl Peer.

De gepensioneerde Herr Peer maakt kaas, hoedt almzwijnen, experimenteert met Meisterwurz-Chocolade en bezit verder nog een oude boerderij in Navis. En zoals het in Tirol betaamt, telt tot die pittoreske boerderij ook een Almhut. Die hut verpacht Karl sinds 5 jaren aan Maria Keuschnigg, een vrouw met een groot hart voor gastronomie!

Niet te versmaden op de Peer Alm: Kaspressknödel met véél kaas!

Maria Keuschniggs keuken moet je tenminste éénmaal in je leven geproefd hebben!

Op de menukaart komt alleen dat wat op de alm te vinden is…

“Ik werk het liefst met dagelijkse menukaarten. Als de jagers me wild verkopen, dan kook ik wild die dag. Als de buurman een schaap slacht, dan staat er schaap op het dagmenu”, vertelt de charmante Maria. Het liefst kookt ze traditionele Tiroolse gerechten, die een beetje in de vergetelheid zijn geraakt, zoalsBuchteln ofBlattln met zuurkool.

“Wat ik bijzonder vind, is als oude boerinnen op bezoek komen. Dames, die hun hele leven voor een grote familie gekookt hebben. Als die mijn keuken prijzen, dan is dat voor mij heel bijzonder”, vertelt Maria. Haar overheerlijke Kaspressknödel zijn in heel Tirol berucht. Marias geheim: “Niet spaarzaam zijn met de kaas.”

Bijzonder authentiek: de schoorsteen aan het plafond.

Op de Peer Alm eet je Tiroolse specialiteiten im “U” tegen te zeggen.

Zijdal van het Wipptal

Maria Keuschnigg is opgegroeid in Tirol en heeft een woelige loopbaan achter zich. In haar nopjes voelt ze zich vooral in de bergen. “Ik hou zowel van Innsbruck als van Londen. Maar het liefst omring ik me met diegenen die van het platteland komen, die die niet al te cool willen zijn”, glimlacht Maria.

Het Navistal is inderdaad een gezellig plekje. Het is een zijdal van het Wipptal en is slechts 10 kilometer lang. Enkel de zonnenkant is bewoond, de schaduwzijde is begroeid met bomen. Huizen en eenzame boerderijen lijken wel willekeurig te zijn neergepoot in de natuur. In het dorpje Navis vormt de kerk, met ernaast de lokale herberg en een kleine kruidenier, die ’s middags gesloten heeft, het centrum. Sinds kort vind je er ook een e-bike-verhuur.

De Forstweg richting de Peer Alm is ook geschikt voor families.

Familiewandeling naar de Peer Alm

Vertrekpunt: Parkeerplaats bij de Grünhöfen

Afstand: 1,5 km

Hoogtemeters: 140

Tijdsduur: 30 – 45 min

Voor sportieve kinderwagens geschikt: Ja

Rustdag: vrijdag

Het Navistal is nog steeds een geheimtip in Tirol.

Geheimtip voor wandelaars

De hoofdstad van Tirol, Innsbruck, ligt op een boogscheut van Innsbruck en de stadbewoners gebruiken de omliggende regio graag als recreatiegebied. Grootschalig toerisme vind je niet in het Navistal. Geliefd is wel de „Naviser Almenrunde“. De Peer Alm is één van de 5 hutten langs de route.

Door het bos voert een brede weg naar de alm. Met een tijdsduur van 45 minuten is de wandeling ook geschikt voor families. Beloond wordt men met veelzijdige alpenflora en prachtige panorama’s richting het Navistal en de 2.717 m hoge Serles. Boven aangekomen kun je lekker tafelen bij Maria en genieten van haar Tirolse specialiteiten.

Fotos: Frank Bauer

Evelyn

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk – wat de liefde al niet doet met een mens – en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag