5 musea voor de hele familie

Bijgewerkt op 04.03.2020EvelynEvelyn
Highlight voor de kinderen is oa. de grote speeltoren.

Museumbezoekjes met de hele familie? Dat vind je geen goed idee? Nu ja, als jouw kind niet van ridders, zilvertunnels en fonkelende fantasiewerelden houdt, is dat wellicht goed gedacht. Vele culturele hotspots in Tirol bieden niettemin leuke rondleidingen voor kinderen aan tijdens de winterperiode – en zo wordt ‘slecht weer’, wat vaak een domper is op vakantie, een fijne tijd voor de hele familie. We lijsten even 5 spannende musea voor groot en klein in Tirol op…

1 Burgenwelt Ehrenberg

De 730 jaar oude Burg Ehrenberg was ooit woonplaats van vele vorsten en koningen. Vandaag kun je als bezoeker door de 14 kijkruimtes flaneren en de tijd van toen opsnuiven. Kinderen kunnen deelnemen aan de Ritter-Rüdiger-Museum-Rallye of zich uitleven op de grote speelplaats. Je bereikt de burcht te voet of per lift. Boven aangekomen wacht ook de „Highline 179“, de langst loopbrug in Tirol, op jou!

De Highline en de ruïne Ehrenberg. Foto: TVB Reutte

2 Silberbergwerk Schwaz

Het Silberbergwerk, ofwel de zilvermijn Schwaz, is één van de grootste zilvermijnen ter wereld en maakte de stad Schwaz rijker dan rijk. Vandaag de dag is de ontginning niet meer lucratief. Op bezoekers wacht een interessante toer door de mijn waar talloze interessante feiten over de ‘mijnbouw’ worden verteld. De 800 meter lange rit met de mijntrein is een bijzondere belevenis voor de hele familie. Kleine tip: waterdichte schoenen aantrekken.

Binnenin de zilvermijn van Schwaz. Foto: Tirol Werbung / Bernhard Aichner

3 Swarovski Kristallwelten

De Kristallwelten zijn een kunst- en belevenispark nabij Innsbruck. Ongeveer een miljoen bezoekers van overal ter wereld kwamen er sinds de opening in 1995 langs. Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van Swarovski werd dit uniek park gebouwd. De Swarovski Kristallwelten zitten in een heuvel, vlak naast de de Inn-Brenner-Autobahn. Via een reusachtige stenen kop betreed je een kunstmatige heuvel vol glinsterende WonderKamers. Aan de overkant van de straat staat overigens de fabriek van Swarovski. Die is echter niet toegankelijk voor het publiek. Highlight voor kinderen is oa. de grote indoor-speeltoren en buitenspeelplaats.

Binnenin de Kristallwelten. Foto: Swarovski Kristallwelten

4 Infocenter Brennerbasistunnel

In Tirol wordt momenteel aan de langste treintunnel – 64 kilometer dwars door de Alpen – ter wereld gebouwd. In het 800 m2 grote Infocenter Brennerbasistunnel worden thema’s als tunnelbouw, geologie, milieu en de geschiedenis van de Brennerpas voor de hele familie interessant toegelicht. Voor kinderen is er een eigen belevenisruimte op maat en ook rondleidingen door de bouwplaats zijn mogelijk op aanvraag.

Experimenteren in het BBT-Infocentrum Foto: BBT / Christiane Gappmaier

5 Naturparkhaus Kaunergrat

Met behulp van een multimediale tentoonstelling maken grote en kleine bergvrienden een virtuele wandeling door het Natuurpark Kaunergrat. De reis begint bij de vallei en voert langs de hellingen naar het eeuwige ijs op 3.000 meter hoogte en maakt geologie, biodiversiteit en het leven in de bergen begrijpelijk. Daarna gaat de ontdekkingstocht verder in de buitenlucht. Het uitzichtsplatform “Gacher Blick” biedt een wonderbaar panorama over de Alpen en de winterwandeling naar de “Harber Wiesen” is niet te missen.

Het Naturparkhaus ’s winters. Foto: TVB Oberland / Martin Lugger

Evelyn

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk – wat de liefde al niet doet met een mens – en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag