“Restaurants on the Edge” – Netflix aan het werk in Pettneu

09.04.2020EvelynEvelyn
Gasthof Edelweiß werd van Miriam en Dave omgebouwd tot een hostel met café en restaurant

13 locaties, 13 in de jaren gekomen restaurants en 13 bijzondere verhalen: dat is het concept van de nieuwe Netflix-reeks “Restaurants on the Edge” die sinds 28.2.2020 op Netflix te zien is. Ook erbij: Miriam en Dave uit Pettneu am Arlberg. Ze vertellen hoe het zich aanvoelt, als plots een team van Netflix binnenwandelt.

Hoe reageer je als de telefoon gaat en plots de vraag wordt gesteld: wilt u bij een internationale Netflix-serie over restaurants deelnemen? “Ik was eigenlijk best onvriendelijk. Ik had met zo’n vraag nu eenmaal niet gerekend. Ik dacht, die willen iets verkopen,” zegt Miriam Scherl. “Gelukkig werd het misverstand snel rechtgezet.” Samen met mijn levenspartner David Bradley voert Mirian het Arlberg Boutique Hostel met café en restaurant in Pettneu am Arlberg – en is dus sinds eind februari in “Restaurants on the Edge” te zien.

Dave Bradley en Miriam Scherl openden hun deuren voor Netflix

Geadverteerd hebben Dave en Miriam hiervoor niet. “Het productieteam heeft de Dienst Toerisme in St. Anton am Arlberg geschreven toen ze hun recherche deden en locaties zochten. Tegelijkertijd heeft het Netflix-team ook zelf nagevorst en vonden ze onze geschiedenis blijkbaar best interessant,” vertelt Miriam

Van gasthof naar Boutique-Hostel

De Tiroolse en haar Australiër, die iedereen Dave noemt, hebben zich met hun hostel een lang gekoesterde droom vervuld. In 2017 kochten ze het al eeuwenoude Gasthof Edelweiß in Miriams geboortedorp Pettneu. Geen van beiden komt uit de gastronomie, ook in hun familie is niemand hotellier of bezit iemand een pension. “Dat is in een toeristisch dorp toch wel eerder bijzonder. Meestal is het zo, dat iemand een hotel bezit in de familie dat wordt doorgegeven,” vertelt Miriam.” Iedereen noemde ons dan ook goedgek.”

Het Pension Edelweiß in Pettneu am Arlberg wordt in de serie “Restaurants on the Edge” vernieuwd.

Toch laten zich Miriam en Dave niet ontmoedigen en openen tijdens de zomer van 2017 het Boutique Hostel. Daarbovenop bouwen ze de oude “Stube” om tot een café. Hun stijl: upcycling, vintage, DIY en veel liefde voor details. “We hebben twee ruimtes vol oude meubels en vondsten van de rommelmarkt of van huisuitruimingen”,  zegt Miriam. De eerste jaren zijn hard zwoegen: “een echte rollercoasterrit met veel ups en downs” was het tot nu toe. “We hebben veel fouten gemaakt”, vertelt Dave in het dialect met Australisch accent. “Maken we nog steeds”, lacht Miriam.

Het impopulaire restaurant

De grootste uitdaging bevond zich niettemin in de kelder: het restaurant en de bar. Ruimtes in traditionele sixties- en seventies-stijl, vergeelde muren, weinig charme. “Hiermee konden we niets aanvangen,” vertelt Dave. “We vonden de moed niet om het restaurant echt te renoveren.” En toen kwam Netflix.

Het restaurant, voor het Netflix-Team hier aan de slag ging. „Alles was er ouderwets“, zegt Dave.

Voor „Restaurants on the Edge“ werden in Europa, Azië en Latijn-Amerika restaurants op bijzondere locaties en bijzondere panorama’s uitgekozen. Tegelijkertijd betekent “on the Edge” in het Engels, dat de bezitters voor bepaalde vernieuwingen staan en daarbij graag hulp inschakelen. Om oubollige restaurants te redden en ze weer nieuw leven in te blazen zijn drie experten verantwoordelijk: Nick Liberato, restaurantbezitter, ondernemer en kok die in L.A al meerdere restaurants nieuw leven inblies; sterrenkok Dennis Prescott, die bekend staat als de Canadese Jamie Oliver en interieurinrichtster Karin Bohn.

Het restaurant na de Make-over. „Het keukenkastje is nog van mijn oma“, zegt Miriam.

De eend wordt een zwaan

Vanaf het verrassende belletje van Netflix in juni 2019 ging alles heel snel: er volgden Skype-interviews en al in juli 2019 kwam samen met organisatrice Laura een eerste groepje van Netflix naar Pettneu. Ze leerden Miriam en Dave, hun huis en hun filosofie kennen en begonnen de renovatie te plannen. Een gigantische taak – want voor de renovatie waren slechts 3 dagen uitgetrokken. Ze trommelden firma’s en handwerkers in de omgeving op, die konden meehelpen. Toen midden juli het hele productieteam met bus en andere equipment aankwam in Pettneu, was de nieuwsgierigheid in het dorpje groot: “We moesten een akkoord ondertekenen, dat we niets zouden gaan rondbazuinen. Toen het team echter aankwam met veel tamtam, wist natuurlijk iedereen wat er aan de hand was – zo een keuterdorp!”, lacht Miriam.

Mooie herinneringen aan de opnames: „Onvoorstelbaar hoe snel alles hier vooruitging.”

„De herrie was quasi non-stop te horen!“

Vanaf dan werd er overal getimmerd, geschilderd en omgebouwd. Miriam en Dave mochten pas aan het einde het resultaat zien. “Het was ongelofelijk wat het team in zo een korte tijd verwezenlijkt heeft. De herrie was quasi non-stop te horen.” vertelt Dave. “We konden eigenlijk niet meebeslissen hoe het restaurant er zou gaan uitzien. Maar het Netflix-team heeft onze smaak perfect getroffen.”

Na de renovatie was de verrassing en de vreugde groot: het restaurant is nu modern, gezellig en met bijzondere accenten. “Onze passie, de upcycling en de vintage-meubels, werden helemaal in het concept geïntegreerd.” Zo hanger er aan het plafond lampen die uit oude ski’s en houten skistokken bestaan, kitschige plaatjes vanop zolder werden gebruikt, groene muren sieren het restaurant en gezellige houten schapen doen dienst als krukje. En niet alleen de inrichting van het restaurant werd onder handen genomen door de drie experten. Miriam en Dave kregen ook hulp inzake marketing, PR en hotelorganisatie, alsook in de keuken.

Buitengewone details sieren nu het restaurant.

Pettneu als lievelingslocatie

„Voor ons was die productie heel leerrijk”, zeggen beiden. “Niet alleen voor de camera, vooral achter de camera kregen ze talloze tips van de drie experten.” En ook Nick, Dennis en Karin leken tevreden: “Ze hebben meermaals beklemtoond dat deze plek hier in Tirol hun favoriete spot is. Eerlijk gezegd, dachten we: dat is die Amerikaanse beleefdheid.” Maar enige tijd geleden hebben we een interview gezien met Nick Liberato op televisie. “Op de vraag, welke locatie uit de productie hem het meest beviel, antwoordde hij, zonder lang na te denken: Oostenrijk.”

Fotos: Maria Kirchner
Vertaling: Evelyn Laureyns

Evelyn

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk – wat de liefde al niet doet met een mens – en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Over de auteur »

Geen reacties

Omhoog
omlaag